İETT’nin toplam değeri 120 milyon Euro’yu bulan 200 adet ‘12 metrelik’ ve ‘Metrobüs’ hattında da kullanılacak 250 adet 18 metrelik otobüs ihalesini kazanan Karsan, günlük otobüs üretimini 2’den 4’e çıkarmaya hazırlanıyor. NEW York için geliştirdiği ‘Geleceğin taksisi’ projesiyle gündeme gelen, finalde kaybedince yönünü Londra’ya çeviren Karsan, taksi projesini bir süre rafa kaldırıp, büyümeyi otobüs üretiminde gördü. Türkiye’nin ilk ve çok markalı araç üreticisi olan Karsan, geçtiğimiz hafta İETT tarafından düzenlenen, ‘200 adet Doğal Gaz Yakıtlı (CNG) 12 metrelik Otobüs’ ihalesini aldıktan sonra dün de ‘Metrobüs’ hatlarında da kullanılacak 18 metrelik belediye otobüsü ihalesini kazandı.
Hedef günde 4 otobüs
Karsan Murahhas Azası Jan Nahum, geçtiğimiz yıl İtalya’nın önde gelen otobüs şirketlerinden BredaMenarinibus ile Türkiye’de üretim satış ve ihracat konusunda anlaşma imzaladıklarını ve bu doğrultuda çalışmalarına çok hızlı başladıklarını belirtti. Nahum, “Günde bir otobüs üretiminden bu yıl 2’ye yükseldik. 2013’te hedefimiz günde 4 otobüs üretmek” dedi. Karsan olarak hedeflerinin ulaşım çözümleri sunmak olduğunu kaydeden Nahum şöyle konuştu:
Her türlü ulaşımda varız
“Biz her türlü ulaşım alanında yer almak istiyoruz. Taksi, minibüs, otobüs alanlarında hızla üretimimizi tamamlıyoruz. Şu an için taksi projesi biraz otobüsün gölgesinde kalmış olabilir ama o konuda da çalışmalarımız devam ediyor. Ancak şu an enerjimizin büyük kısmını otobüs üretimine verdik.” İETT’nin 12 ve 18 metrelik otobüs ihalesine girdiklerini ve 12 metrelik otobüs ihalesini geçen hafta kazandıklarını belirten Nahum, “Biz aslında ilk otobüsleri Roma Belediyesi’ne verdik. 70 adet 8 ve 12 metrelik otobüsü Roma için ürettik. Bu otobüslerin 8 metrelikleri CNG’li, 12 metrelikleri dizel motorlu” dedi. İETT’nin ihalesini kazanarak Türkiye’de de ilk kez otobüs alanına girdiklerini hatırlatan Nahum şöyle devam etti:
Bir otobüs 242 bin Euro
“İETT’ye vereceğimiz 12 metrelik otobüslerin her biri 242 bin Euro değerinde. Yani toplamda yaklaşık 50 milyon Euro’luk otobüsü belediyeye vereceğiz. Diğer taraftan yine İETT’nin Metrobüs hattında da kullanılabilecek 18 metrelik otobüs ihalesine de kazandık. Bu otobüslerin değeri de 280 bin Euro civarında. Yani belediyeye toplam değeri 120 milyon Euro’lu bulacak otobüs vereceğiz.”
Taksi biraz gölgede kaldı ama çalışmalar sürüyor
NEW York için hazırladıkları ‘Geleceğin taksisi projesiyle ilgili çalışmaların devam ettiğini kaydeden Jan Nahum, “Biraz otobüsün gölgesinde kalmış gibi gözükse de önemli bir enerjimizi hâlâ taksiye aktarıyoruz. Taksi projesinde önümüzde yapmamız gereken 2 önemli şey var. Biri ‘iş planı’ diğeri ‘mühendislik çalışması’nın tamamlanması. Bu ikisini bitirince daha fazla bu alana yoğunlaşacağız” dedi. Londra için elektrikli ve sağdan direksiyonlu taksi geliştirdiklerini hatırlatan Nahum şunları söyledi: “Londra Belediye Başkan Yardımcısı, sergilediğimiz araçla çok ilgilendi ve görüşmek istedi. Ancak bu aralar otobüs işindeki yoğunluk nedeniyle henüz görüşme fırsatı bulamadık. Yaz dönemi bitince görüşeceğiz ve önemli yol katedeceğimizi düşünüyoruz. Ayrıca taksiyle ilgili Türkiye’de de belediyelerle görüşeceğiz.”
4`de biri fiyatına Türk malı metrobüs
İETT`nin metrobüs hattında kullandığı 18 metrelik uzun otobüsler artık Türkiye`de üretilecek. Türkiye`nin ilk olarak Hollanda`dan tanesi 1.2 milyon euroya ithal ettiği metrobüsleri Karsan sadece 280 bin euroya üretecek.
Karsan, geçtiğimiz hafta İETT tarafından düzenlenen, ‘200 adet Doğal Gaz Yakıtlı (CNG) 12 metrelik Otobüs’ ihalesini aldıktan sonra dün de ‘Metrobüs’ hatlarında da kullanılacak 18 metrelik belediye otobüsü ihalesini kazandı.
Karsan ihale kapsamında İETT`ye 200 adet 12 metrelik, 250 adet de 18 metrelik otobüs teslim edecek.
İETT’nin ihalesini kazanarak Türkiye’de de ilk kez otobüs alanına girdiklerini belirten Karsan Murahhas Azası Jan Nahum, şöyle konuştu:
"İETT’ye vereceğimiz 12 metrelik otobüslerin her biri 242 bin Euro değerinde. Yani toplamda yaklaşık 50 milyon Euro’luk otobüsü belediyeye vereceğiz. Diğer taraftan yine İETT’nin Metrobüs hattında da kullanılabilecek 18 metrelik otobüs ihalesini de kazandık. Bu otobüslerin değeri de 280 bin Euro civarında. Yani belediyeye toplam değeri 120 milyon Euro’lu bulacak otobüs vereceğiz."
FİYATLAR DÖRTTE BİRİNE DÜŞTÜ
İETT, metrobüs olarak kullanılmak üzere ilk olarak Hollanda`dan 26 metrelik Phileas marka metrobüsleri ithal etmişti. 50 adet ithal edilen araçların tanesi için 1.2 milyon euro ödenmişti.
İETT daha sonra Metrobüs hattında kullanılmak üzere 415 bin Euro’luk Mercedes Capasity marka araçları ithal etmişti. Bu araçlardan da Türkiye`ye 250 tane gelmişti.
Türkiye yapılan bu ithalat için Hollandalı firmaya 60 milyon euro, Mercedes`e de 103 milyon 750 bin euro ödedi.
Karsan`a ise 250 adetlik üretim karşılığında 70 milyon euro civarında bir para ödenecek.
|